Françoise Derissen, akoestische en elektrische viool

 

Nadat Françoise haar diploma viool en kamermuziek haalde in de sectie klassieke muziek van het Koninklijk Conservatorium in Brussel, groeide haar belangstelling voor jazz. Ze begon dan ook jazzlessen te volgen bij Jean-Louis Rassinfosse, ook in het Koninlijk Conservatorium, en volgde eveneneens jazzvioolstages bij Jean-Pierre Catoul en Didier Lockwood. Sinds 1992 is ze actief op de jazzscene als lid van jazz- en jazz-rockgroepen zoals Opium of Triosphère (met Cécile Broché en Antoine Cirri). Met haar laatste jazzproject “There is an Effel there” heeft ze  een cd uitgebracht. Sindsdien treedt ze regelmatig met die groep op en speelt haar eigen composities in België en in het buitenland, onder meer op festivals zoals het “Open Jazz”-festival in Louvain-la-Neuve (2008), het “Gaume Jazz”-festival (augustus 2008) alsook het Festival de musique européenne in Hanoi en Ho Chi Minhstad (Vietnam, november 2008).

Françoise heeft ook deelgenomen aan verschillende muziekshows, o.m. met Christian Merveille, Yann Tiersen, de Luikse groep Autour de Brassens, de zogenaamde Vaches aztèques en de Choraline (jeugdkoor van de Munt o.l.v. Benoît Giaux) in het kader van de voorstelling “Le 20e siècle en chansons”.

Momenteel is zij ook uitgevoerd met de jazz manouche groep “Jazzy Strings”, in trio met de  gitarist Manu Bonetti en de bassist Boris Schmidt, in trio met de pianist Sabin Todorov en de bassist Boris Schmidt , en in duo met de bassist Marc Van Garsse.

Tot slot heeft ze ook als gast- en studiomuzikante aan talrijke opnames deelgenomen, o.m. voor Christian Merveille, Jean-Pierre Catoul, Einsturzende Neubauten, Daniel Romeo, Fabrice Alleman, Renaud Lhoest, enz.

 

Ze bereidt een nieuwe CD voor van solo composities

 

Ze heeft geleerd jazzviool  aan het Departement Conservatorium van de Hogeschool in Gent

Sinds 2001 doceert Françoise jazzviool aan de muziekacademie van Marchienne-au-Pont, sinds oktober 2006 aan het Koninkilijk Conservatorium in Brussel. Ze is ook vioollerares in de muziekacademie in Jumet-Lodelinsart.